Over het nut van strippen

‘Ik kom er echt niet meer vanaf’ fluisterde een cursist.

Ze lag al zeker tien minuten op de zwarte strip. Dit ogenschijnlijk simpele rubberen ‘reuzen-trekdrop’ kan nogal wat teweeg brengen.

In eerste instantie lijkt het eenvoudig, je vouwt het ding dubbel en gaat er een tijdje op liggen. En als de juf zegt dat het ontspannend werkt voor de nek en schouders, dan neem je dat aan. Totdat je ligt, wat ook niet meevalt in het begin; dat critical-alignementyoga-ding moet precies tussen je schouderbladen. Dán hoef je alleen nog maar de adem en de zwaartekracht te volgen. Én precies dan ga je het voelen: de adem die omhoog schiet, de steken in de nekspieren, de druk op de wervels. Het denken wat zich er ineens ontzettend mee gaat bemoeien: ’Dit kan nooit goed zijn voor mij, wat de juf ook beweerd, hoe kom ik hier zo snel mogelijk vanaf, wat een stomme oefening bladiebladiebla’.
Dan blijf ik nogmaals geduldig herhalen: ‘Volg je uitademing, voel de zwaartekracht maar ook je verzet. Breng je adem laag naar je buik, verzacht je weerstand met je adem’. En dan is er ook een andere ervaring zoals schouders die welhaast joelend van plezier afdalen richting de vloer, de ruimte in de nek, de ademruimte in het hele borstgebied maar ook de buik en de flanken. Hé, dit lijkt wel ontspanning!

Hoe Critical Alignement Yoga kan helpen bij nek- en rugklachten

Ik wist wel dat nek- en rugklachten veel voorkomen, maar ze behoren tot de top drie van meest voorkomende klachten! Diabetes en artrose zijn de andere toppers. Dat zegt het Ministerie voor Volksgezondheid in de Toekomst Verkenning 2018.
Ik werk inmiddels ruim een jaar met de strip volgens de CAY methode.
CAY staat voor Critical Alignement Yoga. Het idee is dat je vanuit ontspanning je lichaam opnieuw leert bewegen en vanuit die nieuwe coördinatie van hoofd en lichaam kracht opbouwt.
Pas als je spieren weer weten wat ontspanning is, kun je gaan beginnen met die nieuwe beweging. En als je voor je gevoel voor pampus ligt op zo’n strip en niet meer weet waar te beginnen, is je systeem juist bezig met dat nieuwe, het zoeken naar een andere, natuurlijker beweging, vanuit ruimte naar kracht.
Dat is tevens het belangrijkste verschil met bijvoorbeeld massage, in welke vorm ook, omdat je lichaam niet zelf leert anders te bewegen. Voor fitness of sommige fysiotherapie-oefeningen geldt dat je wel gaat bewegen maar vanuit de bestaande toestand van spanning in je nek-schoudergebied. Dat geldt zelfs voor yogahoudingen. De weg naar vermindering van klachten, of positiever geformuleerd, ruimte in je nek- en schouders, lichtheid in dat gebied, gaat echt via de route van ontspanning, beweging, coördinatie, kracht.

Gewoontepatronen HARDNEKKIG?

Tegenwoordig hoor ik zelfs zacht gesnurk tijdens het liggen op de strip?! Dat is ook weer niet helemaal de bedoeling maar vooruit, ontspannend werkt het kennelijk wel.
De cursist die dacht er niet meer vanaf te komen? Die kwam er natuurlijk wel vanaf, helemaal zelf.
En jaren gebogen achter de computer zitten, buig je niet in een paar yogasessies om. Nu, na anderhalf jaar, zijn de klachten stukken verminderd en zijn er meer positieve gewaarwordingen in het nek-schoudergebied. En als je nog een lijntje verder wil leggen naar binnen, ook in je hoofd zijn gewoontepatronen ontstaan. Het denken volgt ook vaak dezelfde uitgesleten paadjes van piekeren, peinzen en prakkiseren. Moeten en willen, te vaak gekende aanjagers in ons leven. Díe patronen kun je doorbreken met een mindfulnesstraining.