Van klacht naar kracht

Ik gebruik al jaren het motto ‘thuis in je lijf, rust in je hoofd’.
En als je bij mij op les zit dan ervaar je dat ook in meer of mindere mate.
Het is een proces hè?

Een proces van voelen, vertrouwen, soms lange adem maar vooral een kalme adem. Minder doen, meer laten gebeuren, nieuwe informatie verwerken en ervaren.
Da’s best veel en de kunst is dan ook om in kleine stapjes te denken en te doen.

Maar wat is nou eigenlijk de theoretische onderlegger van thuis in je lijf, rust in je hoofd?

Bij alle lessen is het uitgangspunt de psycho-fysieke eenheid van ons als mens. We zijn niet alleen maar een lichaam en ook niet alleen maar ons brein.
Vergelijk het met olie en water in een glas: gescheiden en toch met elkaar verbonden; als je het glas beweegt om het water schuin te houden beweegt de olie mee, en andersom.
Het gaat dus om het geheel.

Als je dus via het lichaam invloed uitoefent, zeg het water, dan werkt dat door op je brein, de olie.
Kijk naar bijvoorbeeld hyperventilatie: er is (onbewuste) spanning en angst, de ademhaling gaat sneller, het hart gaat harder kloppen, spierspanning neemt toe, het brein geeft alarmsignalen ‘dit is niet goed, ik krijg vast een hartaanval’, nog meer spanning, nog sneller ademen en voor je het weet beland iemand op de eerste hulp met hartklachten.  De arts kan zeggen dat er niets aan de hand is maar je brein vertrouwt dat niet helemaal, je voelt het toch?! ‘Die hartkloppingen, zie je wel ze zijn er wel’ en dan begint de hele riedel opnieuw: zo word je gevangen in een akelige, zelfversterkende cirkelbeweging.

Fysieke klachten kunnen dus een psychische oorzaak hebben en psychische klachten kunnen worden versterkt door lichamelijke klachten. Voorwaar een interessante puzzel.

Het heeft dus niets te maken met ‘inbeelding’ of nog erger ‘aanstellerij’.  Klachten zijn reëel net als de oplossing.

Het doet me deugd dat deze holistische benadering steeds meer ingang vind in de gezondheidszorg. O.a. stiching Emovere maakt zich daar sterk voor, op de website De pijn voorbij vind je naast deze afbeelding wetenschappelijke onderbouwing, een test en veel informatie.

Informatie die naadloos aansluit bij de professionele ontwikkeling die ik de laatste jaren doormaak en die tot uitdrukking komt in mijn aanbod van Yogatherapielessen en Op maat voor jou
De rode draad is het weer aanzetten van je zelf-herstellend vermogen. Dát hebben we allemaal al is het soms zoeken voordat je weet hoe dat werkt.

Van klacht naar kracht

Je kent wellicht de uitdrukking ‘uit het lood geslagen zijn’.  In de war zijn, niet meer weten hoe het verder moet.
Het schietlood is een hulpmiddel voor bouwvakkers om muren verticaal, dus loodrecht te kunnen metselen.
Alles in het lood  betekent alles is zoals het zijn moet. En die ervaring willen we allemaal wel toch?

In de therapie lessen werk je daar naar toe. En werken is dan weer een heel betrekkelijk begrip omdat je waarschijnlijk al hard je best doet om ergens vanaf te komen. Dus paradoxaal genoeg gaat het eerst om ontspanning. Voelen waar je vastzit. Waarnemen waar je kunt verzachten. Ervaren dat je ‘het kunt laten gebeuren’. Dat je hoofd zich niet overal mee hoeft te bemoeien.  Dat je kalmte kunt ervaren in je adem.
En dan verkennen hoe je wél kunt bewegen zonder opnieuw spanning op te bouwen, je brein nieuwe coördinatie en overtuigingen leert.  Je word helderder, gaat stabiliteit ervaren in je hele glas met olie en water. Dat gaat samen, flexibel zijn én stabiel.

Alles weer in het lood

In het lood zijn gaat over het terugvinden van een totaalbalans. De ingang daarvoor is de motoriek of juist het denken. Het zoeken naar fysieke balans en stabiliteit kan een aangrijpingspunt zijn voor bewustwording en zelfonderzoek. De basis is contact maken met jezelf vanuit een open, vriendelijke aandacht.  Die innerlijke criticus mag nú echt met pensioen. Het terugvinden van jouw loodlijn of centrale as is in wezen thuis zijn.

Ja mooie praatjes en nu?

Wil jij ook meer balans en stabiliteit ervaren?
Je niet laten beperken door klachten?
Een rustiger hoofd en vaker ‘thuis’ zijn?
Twijfel je over waar te beginnen, een groep of liever individueel? Of misschien toch iets totaal anders?

Je kunt me mailen en bellen.
Ik denk vrijblijvend met je mee over wat op dit moment het meest passend is.