Van mindfulness naar heartfulness

In de mindfulnesstraining heb je het verschil tussen de ‘doe-stand en de ‘zijn-stand onderzocht en ervaren en ben je milder geworden voor jezelf. Daarmee is onze innerlijke criticus niet zomaar het zwijgen opgelegd. Kritiek uit eigen keuken is zo ongeveer de meest genadeloze die er is en veroorzaakt een hoop lijden en ellende. We kunnen echt gebukt gaan onder schaamte- en schuldgevoelens.

In de vervolgtraining ga je van mindfulness naar heartfulness. In onze cultuur denken we bij compassie meestal eerst aan mededogen voor anderen. Je kunt echter ook compassie ontwikkelen voor jezelf. Beoefening van zelfcompassie is niet egocentrisch maar zorgt er juist voor dat je verbinding met de mensen en de wereld om je heen toeneemt.

Zelfcompassie is bevorderlijk voor ons psychisch en lichamelijk welzijn en verbetert ons sociale functioneren Een gestaag groeiende hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek toont dat aan. Het ontwikkelen van compassie gaat samen met minder angst om fouten te maken en minder angst voor afwijzing. Meer zelfrespect, sympathie en begrip voor eigen tekortkomingen. Je gaat beter voor jezelf zorgen en ontwikkelt meer veerkracht en wijsheid.

‘Vermilder de wereld, begin bij jezelf’ . Lees hier mijn blog over compassie.

vervolgtraining mindfulness

De training bestaat uit zeven bijeenkomsten en bestaat uit geleide visualisaties, meditaties en lichaamsoefeningen.
De nadruk ligt op oefenen en ervaren met praktische toepassingen voor alledag.

Dit komt er zo ongeveer aan bod:

  • Kennis van de drie emotie-regulatiesystemen. Zeg maar het  gevaar- jaag- en zorgsysteem van ons mens-zijn. Je leert hoe ze bij jou werken en hoe ze door invloeden van buitenaf uit balans kunnen raken. Of van binnenuit door bijvoorbeeld schaamte en zelfkritiek.
  • Oefeningen om die emotie-regulatiesystemen te beïnvloeden.
  • Oefeningen in compassievol motiveren, aandacht geven, voelen, redeneren, verbeelden, spreken en handelen. Wat weer niet wil zeggen dat je een engel wordt….

meedoen?

Je kunt meedoen als je een mindfulnesstraining hebt gevolgd, bij mij of iemand anders.

 

 

Onder agenda en kosten vind je informatie over de komende training.